Косопад и загуба на коса в резултат на стрес

Без съмнение, през последната година живеем в условията на безпрецедентен стрес. Към съвременния стресиращ начин на живот, провокиран от забързаното ежедневие се добави и пандемията от корона вируса COVID-19, която безспорно оказа голям ефект върху живота ни. 

Стрес: проста дума с широкообхватни ефекти. Въпреки че не всеки стрес е лош – някои видове ниски до умерени нива на стрес могат да бъдат добри, но само когато се управляват правилно. Според  Американската психологическа асоциация, хроничният стрес може да доведе до множество здравословни проблеми. От компрометиране на имунната ви система, през способността ви да спите до влошаване на психическо състояние, нищо не е безопасно. Това силно засяга и вашата коса.

Едно често срещано състояние на косата, свързано със стреса, е телоген ефлувиум или временна загуба на коса след стресово събитие. Всеки път, когато тялото изпитва значителен стрес – раждане, развод, нова работа и да, глобална пандемия от COVID 19 – може да възникне телогенен ефлувиум. 

Като се има предвид как здравето на косата ви и общите нива на стрес са толкова тясно свързани, е важно да обърнете голямо внимание на това как се грижите за себе си, за да поддържате нивата на стрес допустими граници. 

Как стресът влияе на косата ви

Както всичко, вашата коса преминава през цикли – анаген (растеж), катаген (преходна фаза), телоген (фаза на покой).  Когато органима е подложен на високи нива на стрес,  този цикъл се нарушава и това, което се счита за нормална последователност на отделяне (около 50 до 100 косъма на ден (според Американската академия по дерматология ), става прекомерно, което води до прекомерна загуба на коса или изтъняване на косата, този ефект може да се прояви 2-3 месеца след стресовото събитие. Така че, ако сте започнали да забелязвате голямо количество на паднали косми под душа, изтъняване на линията на лицето, всичко това може да е сигнал, че има проблем, който трябва да бъдат адресиран.

Как да се грижим за косата си

Що се отнася до грижата за косата, действайте внимателно. Тя е много по-крехка, отколкото си мислите. Здравето на косата започва със здрав скалп, който е от съществено значение за растежа на косата. Важно е скалпът да е добре почистен, като същевременно не бива  да се допуска изсушаването му,  препоръчително е измиване на косата през ден.  Мръсният скалп е не само предпоставка за аномалии като сърбеж, лющене и дразнене, но също така оставя косата суха и чуплива, допринасяйки за накъсването и. Шампоана и балсама за уплътняване  Viviscal ™ са доказано прекрасно решение, което нежно и ефективно почиства и кондиционира скалпа, докато подхранва косата.

Може също така да помислите за включване в ежедневието си, на клинично доказани хранителни добавки, като нутри-козметиката за растеж на косата Viviscal ™ . Вивискал съдържат патентована комбинация от морски колаген, здравословни за косата витамини и минерали, които помагат за подхранването на косата и превръщането и от тънка и уморена в гъста и здрава, само за 3-6 месеца *. Изследвания, базирани на 10 клинични публикувани проучвания, разкрива, че жените с изтъняла коса, които са използвали Viviscal ™, не само са се радвали на растежа на косата, но и на по-голям обем и дебелина на косата, както и на покритие на скалпа.

Що се отнася до инструментите за стилизиране, е важно да  ограничите топлината. Говорим за сешоари (да, починете си от издухванията!), маши и преси. Твърде много топлина може да предизвика хаос върху косата и да увеличи риска от загуба на коса. Честите боядисвания и ползването на нискокачествени козметични продукти, също могат да бъдат виновник за компрометираната коса, просто защото добавяте химикали, които променят (и отслабват) нейната структура. Факт е че тази пандемия – макар и самото събитие, свързано със стреса – е дала на тези, които работят от вкъщи, идеалната възможност да дадат почивка от топлинния стил и да опитат различни продукти, за да определят какво наистина е добро за косата им.

Също толкова важни, колкото това, което слагате на косата си, са и стиловете, които сте избрали. Според  Американската академия за дерматологична асоциация прическите, които включват постоянно дърпане (прекалено стегнати, високи опашки или плитки), също могат да доведат до счупване или изпадане на космите. Разбира се не казваме, че не можете да използвате тези стилове, но е по-добре да променяте подхода си от време на време. Доверете ни се, косата ви ще ви благодари.

Значението на релаксацията

Колкото повече можем да установим ритуали за почивка и релаксация, които могат да помогнат за намаляване на общия ежедневен стрес, толкова по-добре ще се чувстваме и ние, и нашата коса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *