Language
Валута

Как да реактивирате латентни и мъртви космени фоликули

Дали вашата изтъняла коса просто е във фазата на покой от естествения ви цикъл на растеж на косата  или вашите фоликули всъщност са мъртви? Научете как да възстановите косата си , като реактивирате пасивните и мъртви космени фоликули, за да израснете отново силна и здрава.

Половината от всички жени ще имат косопад в даден момент от живота си. Тази статистика може би вече ви е известна. Но добрата новина е, че за много от тези жени изтъняването под формата на допълнителна коса в сифона или четката, или дори разширяваща се част без коса, се  дължи на фактори като стрес , лоша диета или хормонални колебания . Без съмнение е доста страшно и меко казано неудобно. Но за тези типове косопад има  налични клинично доказани решения като добавки с витамини за коса или дори лечения тип „Направи си сам“ за активизиране на притока на кръв към фоликулите, като масажи на скалпа и етерични масла.

Въпреки това, ако не вярвате, че вашият косопад попада в тази категория, можете да попадате в значителната група, която има латентни или мъртви космени фоликули. Ако е така, вероятно вече знаете много добре, че загубата на коса не е краткотрайна или незначителна. Всъщност сте една от около шест милиона жени по света с този проблем. Но вероятно ще се успокоите, като знаете, че в повечето случаи има решения как да възстановите мъртвите космени фоликули .

Как да разпознаем тези в покой спрямо мъртвите космени фоликули

Първо, как да разберете дали космените ви фоликули са латентни или умират, или просто изпитвате временно изтъняване? Ако имате силен косопад и косата ви изглежда слаба, тя може всъщност да е в нормалната фаза на цикъла на растеж на косата, наречена телогенна (или фаза на покой), която продължава около три месеца и води директно в екзогена (фаза на отпадане) . Всеки косъм на главата ви е на различен етап от цикъла на растеж на косата във всеки един момент. Така че това изтъняване, което виждате, може просто да е нормално и временно.

Въпреки това, следете внимателно за изтъняващи или оплешивяващи петна. Ако сте имали оскъдно или несъществуващо окосмяване в тези зони в продължение на две години или повече — това означава, че няма мъхести бебешки косми — тогава вашите фоликули може да са латентни или дори мъртви. Докато загубата на коса не е причинена от наследствени фактори или тежки белези, има стъпки, които можете да предприемете, за да възстановите увредените космени фоликули. Но ще се нуждаете от някаква фоликуларна интервенция!

Как да лекуваме мъртвите космени фоликули

Първо, НЕ ИЗПАДАЙТЕ ОТ ПАНИКА . Това не е първият път, когато го казваме в този блог и няма да е последният, но си струва да го повторим. Има лечения, които вероятно могат да ви помогнат да възстановите  мъртвите космени фоликули.

Миноксидил и Вивискал

Едно много добро лекарство за реактивиране на латентните космени фоликули е миноксидил. Прилаган редовно върху скалпа, миноксидилът може да възстанови косата, която напълно е спряла да расте. Единственото предупреждение е, че след като започнете да го ползвате, ще трябва да продължите да го приемате за неопределено време. В противен случай целият този растеж на нова коса  много бързо  ще се обърне. Най-разпространената марка на миноксидил  е Rogaine, медикамента е подкрепен от 2 клинични проучвания.

Хранителната добавка Viviscal™ е тествана и успешно прилагана по целия свят от учени и клиницисти – водещи експерти по косопада. Формулата е ярък представител на така наречения „златен стандарт“ в индустрията. Подобно на лекарствата с рецепта, доказателствата за ефективност и безопасност са установени съгласно „добрите клинични практики“, а именно чрез двойно-слепи, плацебо-контролирани, рандомизирани, мултицентрови, клинични проучвания с хора. Добавките Вивискал са предмет на над 25 години научни разработки, проведени са 12 клинични изследвания, 10 от които публикувани във водещи медицински издания.

Безспорно двете най-популярни и доказани терапии срещу загуба на коса са нутрацефтика Вивискал и лекарствената съставка Миноксидил. Лекарите често комбинират терапията за възстановяване на латентни или дори мъртви космени фуликули с лекарства за косопад като Пропеция или Миноксидил с Viviscal или ViviscalPro™

DHT блокери + витамини за коса

Някои страдащи от косопад се кълнат в мощната комбинация от DHT блокери и витамини за растеж на косата, за да стимулират пасивните си фоликули да работят на висока скорост. Въпреки че има малко убедителни научни данни за този конкретен режим, логиката има смисъл.

Тялото произвежда DHT (или дихидротестостерон) в резултат на взаимодействие на тестостерон с ензим, наречен 5-алфа редуктаза, и се смята, че чувствителността към DHT причинява оплешивяване при мъжете . Ако миниатюрните фоликули и намаляващата линия на косата следват издайническата форма на подкова при много оплешивяващи мъже, тогава излишъкът от DHT може да е виновникът.

Отчасти чувствителността към DHT миниатюризира космените фоликули, като блокира потока на ключови хранителни вещества за косата да достигнат до тях. Това означава, че вашите фоликули няма да получат всички аминокиселини , витамини и минерали, от които се нуждаят, за да растат силни и здрави коси. Така че, ако следвате този режим, комбинирайте добър DHT блокер с повишено количество витамини и минерали от клинично-доказана добавка за коса за жени . Някои билкови екстракти може да имат блокиращи свойства на DHT, като масло от сау палмето и розмарин . Помислете дали да опитате билков DHT блокер вместо лекарство – след консултация с вашия лекар.

Ново клинично изпитване

Въпреки че констатациите на това клинично изпитване за възстановяване на косата са ограничени само до мишки за момента, учени от Kligman Laboratories към Университета на Пенсилвания по медицина може да са намерили начин евентуално да стимулират космените фоликули при жени (и мъже). Те открили, че чрез разрязване на кожата и изкуствено активиране на серия от 20 растежни фактора, наречени Wnt протеини, те удвояват броя на космените фоликули в дадена област. Изследователите се надяват да приложат това откритие, за да разработят техники за мехлем или дори дермабразио на скалпа, които много скоро ще възпроизведат тези резултати за възстановяване на косата при хора.

Една последна бележка: има много медицински, лекарствени и хранителни опции, които могат да помогнат за възстановяването на мъртви или увредени космени фоликули. Само не забравяйте да се консултирате с лекар или фармацевт, преди да започнете нов или непознат режим. Дори домашните лекарства и билковите добавки могат да причинят неблагоприятни странични ефекти, ако не сте имали непоносимост към тях. Макар че лекарства съдържащи миноксидил се смятат безопасени, Rogaine съветва потребителите незабавно да спрат употребата, ако получат болка в гърдите, ускорен сърдечен ритъм, прималяване или замаяност. Спрете употребата, ако ръцете и краката се подуят или ако настъпи внезапно и необяснимо наддаване на тегло.

Напиши Коментар