Терапия за растеж на косата със стволови клетки

Изследванията върху възстановяването на косата от стволови клетки все повече се обсъждат във вестници и научни списания през последните няколко години. С развитието на новите технологии и задълбочаването на изследванията на понякога противоречивата употреба на стволови клетки за лечение на различни заболявания, учените сега търсят възможността да използват стволови клетки за възстановяване на косата.

Някои хора смятат, че терапията със стволови клетки за възстановяване на косата би повдигнала въпроси за неморалност. Други твърдят, че има разнообразие от ненатрапчиви, нехирургични и без лекарства налични алтернативи, като добавки за растеж на косата . Независимо дали сте съгласни с използването на стволови клетки в медицината или не, важно е да разберете, че всяко приложение на стволови клетки за възстановяване на косата вероятно ще включва травматична интервенция, която носи своите рискове.

Как наистина работи възстановяването на косата със стволови клетки

Проучванията за възстановяване на растежа на косата със стволови клетки, които са в ход, все още са в начален етап. Учените са извършили някои тестове върху плъхове и са видели някои случаи на повторно израстване на косми от стволови клетки, но тези тестове са доста далеч от клиничните изследвания с хора, в този немислимо тези лечения да са достъпни за закупуване без рецепта. Критиците и коментаторите на терапията за растеж със стволови клетки изразиха загриженост, че настоящият напредък в това изследване може да не бъде повторен в широкомащабни опити върху хора, което вероятно ще забави още повече процеса на одобрение.

Като цяло е малко преждевременно да започнете да планирате включването на стволови клетки в режима си за растеж на косата . Но за щастие има някои стъпки, които можете да предприемете, за да подхраните косата си отвътре, за да намалите накъсването и да насърчите съществуващия растеж.

Когато тялото ви създава кератин, който изгражда косата ви, то я подхранва с жизненоважни витамини, минерали и аминокиселини, за да я поддържа здрава и растяща.  Предприемането на стъпки, за да сте сигурни, че осигурявате всички съставки, от които тялото ви се нуждае за този процес, може да бъде опростено със специализирани, клинично доказани добавки за коса .

Друг начин да поддържате косата си здрава е да преминете към овлажняващ шампоан и балсам , които помагат за предпазване на косата от допълнително накъсване. Можете дори да опитате серум за сгъстяване на косата, който ще ви помогне да придадете вид на по-плътна коса.

Разбира се, тези лечения далеч не са  екстремни като трансплантацията на коса и могат да дадат някои фантастични резултати. Допълнителното предимство е, че всички те са 100% без лекарства и могат лесно да се впишат в нормалната ежедневна рутина на всеки. Така че, ако искате да съживите косата си и да създадете добра среда за растеж, може би опитайте някои от по-малко екстремните опции, преди да тръгнете по все още несигурния път на терапията за възстановяване на косата със стволови клетки.

И така,  правилно решение ли е терапията със стволови клетки за растеж на косата или е по-добре вместо това да се използват доказани, нутрацевтици за коса ? Простият отговор е, че просто още не знаем. Изпитванията при хора за възстановяване на косата от стволови клетки са твърде далеч и със сигурност тази процедура няма да се предлага като доказано лечение за дълго време. Това, което знаем е, че подхранването на косата ви с нещата, от които се нуждае, за да я направите здрава, е проста и клинично доказана алтернатива, от която можете да се възползвате още днес!

Подобно на лекарствата с рецепта, доказателствата за  ефективност и безопасност на някои хранителни добавки  са установени съгласно „добрите клинични практики“, а именно чрез двойно-слепи, плацебо-контролирани, рандомизирани, мултицентрови, клинични проучвания с хора. Добавките Вивискал са предмет на над 25 години научни разработки, проведени са 12 клинични изследвания, 10 от които публикувани. 

Напиши Коментар