Language
Валута

4 предимства на L-лизина за растежа на косата

Дебатът за L-лизина става все по-разпространен в индустрията за неговите ефекти при подпомагане на растежа на косата.

През годините убедително се наложи извода, че аминокиселината лизин има значителна роля в стимулирането на растежа на косата, но все още съставката остава относително неизвестна когато се свързва със здравето на косата .

Какво прави l-лизина толкова важен, че да бъде известен като жизненоважна аминокиселина, от която се нуждаете за растежа на косата си? Ето причините, поради които тази аминокиселина работи и защо трябва да я добавите към вашата диета.

Желязо и лизин за насърчаване на по-добър растеж на косата

Множество изследвания показват, че жените, които са имали загуба на коса, страдат от липса на желязо и като резултат, много от тях  вероятно са включили желязо в диетата си, но червата или телесната им функция трудно го абсорбират  в кръвния поток. L-лизинът не само помага на тялото ви да абсорбира по-добре желязото от диетата ви, но също така подхранва скалпа на косата ви и насърчава по-добрия растеж на косата.
Изследване, проведено от Националния център за биотехнологична информация, потвърди тази връзка и споменава, че:
„l-лизинът играе съществена роля при косопада като важен фактор. Това може да се обясни чрез констатациите от двойно-слепи изследвания при жени с прекомерно падане на косата. В проучването има голям група, който реагира добре на терапията с желязо и l-лизин.“

Недостигът на желязо има дълбока връзка със загубата на коса и това е една от причините l-лизин да е адекватен подход – тъй като по-доброто усвояване на желязото води до по-здрава и по-плътна коса.

DHT

Освен това, един от много важните аргументи за приемането на l-лизин е, неговата способност да спира ефектите на DHT, който е известен като дихидротестостеронов хормон и е изключително вреден за растежа на косата. Също така е известен като основната причина за мъжката плешивост. Въпреки че този хормон е характерен за мъжете, жените също могат да бъдат засегнати от него.

Известно е, че L-лизинът произвежда основните DHT блокери в тялото ви, за да го направи по-ефективен. Тъй като тялото ви придобива способността да се справя с повече DHT, толкова по-добри са шансовете ви да предотвратите косопада.

Преодоляване на ефектите от косопада с колаген

Известно е, че L-лизинът  помога на тялото да образува колаген, тъй като това е жизненоважен протеин за нашата коса. Подобно на кератина, колагенът осигурява на косата еластичност и форма. Намаляването на колагена може да бъде пагубно и за двата пола, които са започнали да изпитват ефектите от косопада, тъй като създава чуплива коса, която лесно пада.

L-лизинът не произвежда колаген сам, но помага на тялото ви да създаде и също така да абсорбира калций, хранително вещество, което е необходимо за производството на колаген.

Калцият остава винаги жизненоважен

Както споменахме по-рано, калцият остава ключов компонент за изграждането на колаген. Всеки път, когато тялото ви е изправено пред недостиг на калций, косата ви ще стане дехидратирана и крехка. Съобщава се, че 75% от хората имат дефицит на калций, като се подчертава, че здравето на косата им страда.

Тялото разпознава косата като несъществен орган и дори при силно влошено здраве на косата, тялото ви ще придаде значение на получаването на достатъчно хранителни вещества в други области, вместо косата. И като резултат вашите зъби и кости ще получат онзи полезен калций, от който вероятно вече нямат нужда. И затова е важно да се знае какво е калциев дефицит и какви плюсове и минуси носи той!

Дозата калций, от която се нуждаете, ще се променя с течение на времето и с напредването на възрастта косата ви естествено ще започне да изтънява и следователно по-доброто усвояване на калций може да помогне за предотвратяване на окапването на косата ви. Ако сте пристрастени към пиенето на кафе, е добре е да сте наясно с факта, че кофеинът е способен да блокира калция.

Предпазни мерки

Загубата на коса може да бъде предотвратена, ако добавите l-лизин към диетата си, но някои може да се запитат дали лизинът може да предизвика загуба на коса?

Има няколко проучвания, които предполагат, че ако консумирате твърде много l-лизин, това може да доведе до повишаване на нивото на холестерола. Вместо да имате плътни кичури здрава коса, при предозиране, резултата може да е е суха, чуплива и бавно растяща коса. Ако нивото на l-лизин в диетата ви е прекомерно, може да се сблъскате с някои странични ефекти като гадене, коремна болка и диария.

Оптимален здравословен прием  (RDA) на l-лизин е около 1-1,5 грама всеки ден. Може да се получи чрез консумация на храни като свинско, сирене, птиче месо, ядки, сирене, боб, соя и бобови растения. Клиничнодоказан подход за да осигурите  жива, еластична и по-младо изглеждаща коса, без косопад е нутрацевтика ViviscalPro. Добавката е научно формулирана с точното количество l-лизин в комбинация  с добре проучени  ключови хранителни вещества, важни за здравия растеж на косата.

Напиши Коментар