Language
Валута

Връзката между Косопад и DMDM ​​хидантоин

Чували ли сте за DMDM ​​хидантоинен косопад? Твърди се, че популярните продукти за грижа за косата, формулирани с тази съставка, всъщност могат да увредят косата и скалпа, което води до загуба на коса. Всъщност са заведени колективни искове срещу някои популярни марки за коса за наличието на тази съставка в техните продукти. Но има ли истина в това твърдение? Продължете да четете, за да научите повече за DMDM ​​косопада.

Какво представлява DMDM ​​Hydantoin?

DMDM хидантоинът е вид антимикробно съединение, наречено средство за освобождаване на формалдехид или донор. DMDM хидантоинът освобождава малки количества формалдехид, който предотвратява развитието на бактерии и мухъл.

И така, какво е формалдехид? Формалдехидът е силно миришещ, естествено срещащ се химикал, който често се използва в промишлени почистващи продукти, благодарение на способността му да убива микроби. Също така често се използва като консервант в погребални домове и медицински лаборатории.

Въпреки че формалдехидът е често срещана съставка, има доказателства, че той е канцероген (съединение, причиняващо рак). Според Американското онкологично дружество 1 е доказано, че излагането на формалдехид причинява рак при лабораторни опитни животни.

Но тъй като формалдехидът е толкова ефективен за предотвратяване на растежа на бактерии и мухъл, DMDM ​​обикновено се добавя към продукти за грижа за косата като шампоан, за да ги запази и да увеличи срока им на годност. DMDM хидантоинът е много популярен консервант и се намира в много широко достъпни шампоани, балсами и други продукти за коса на водна основа.

 

DMDM ​​хидантоин причинява ли косопад?

Повечето от доказателствата, че DMDM ​​причинява загуба на коса, са анекдотични. От научна гледна точка,  все още няма категорично становище че DMDM ​​хидантоинът причинява косопад.

„Според научните изследвания DMDM ​​хидантоинът е безопасна козметична съставка, когато се използва в регулирани нива“, казва Гретхен Фризе, консултант по трихология. „Количеството формалдехид, освободено от DMDM ​​хидантоин, е приблизително еквивалентно на количеството, което естествено се среща в една средно голяма ябълка или круша.“

Въпреки това, ако имате чувствителна кожа, може да искате да избягвате тази съставка независимо от това. Проучване от 2011 г. 2 показва, че освобождаващи формалдехид съставки като DMDM ​​хидантоин могат да причинят алергичен контактен дерматит и контактна екзема при хора, които са алергични към формалдехид.

Добрата новина? На пазара има много други консервиращи съставки и е лесно да се намерят продукти, които са формулирани без DMDM ​​хидантоин. Просто не забравяйте да проверите етикета, преди да закупите или използвате нов продукт за красота.

 

Как да предотвратим загубата на коса заради хидантоин DMDM

Ако сте загрижени за загубата на коса причинена от DMDM ​​хидантоин, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да избягвате шампоани, формулирани с DMDM ​​хидантоин. Вместо това изберете шампоан и балсам, които използват други съставки като консерванти.

Препоръчваме Viviscal шампоан за жениБалсам . Това популярно дуо нежно почиства и ефективно кондиционира скалпа, благодарение на патентования ботанически комплекс Ana:Tel TM  плюс ключовите хранителни вещества биотин, кератин и цинк , за да направи косата да изглежда естествено по-плътна и красива.

Ако се страдате от прекомерен косопад , опитайте Viviscal добавките за растеж на косата . Viviscal предоставя клинично доказано решение за мъже и жени, страдащи от загуба на коса, чрез което се постига по-плътна и по-здрава коса само за 3–6 месеца*.

Тайната е комбинацията на Viviscal от AminoMar TM плюс ключови витамини и минерали, за които е научно доказано, че подхранват изтънялата коса и насърчават растежа на съществуващата коса*. AminoMar TM е разработен в края на 80-те години на миналия век въз основа на проучвания на богатата на риба и протеини диета на инуитите и може да бъде намерен изключително и само в добавките на Viviscal.

И резултатите са впечатляващи. В клинични проучвания, жени, използващи Viviscal, наблюдават 32% увеличение на броя на терминалните косми и почти 40% намаление на косопада/загубата само за 3 месеца+!

Въпреки че не е научно доказано, че DMDM ​​хидантоинът причинява косопад, все пак е мъдър ход да изберете продукти, формулирани без тази съставка. Ако подозирате, че имате DMDM ​​хидантоинен косопад, говорете с Вашия лекар за възможните причини и лечения.

+Ablon, G.; Dermatol Res Pract., 2015 г

1 https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/formaldehyde.html

2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S157821901170765X

Напиши Коментар