Косопад при мъжете- възможни причини.

Този косопад може да засегне мъже дори и на 20-годишна възраст. Според Американската асоциация за косопад, повече от 85% от мъжете ще имат значително изтъняла коса в даден момент от живота си. Докато някои мъже се примиряват с плешивата си глава, други биха предпочели да запазят косата си. Ключът към спирането на косопада при мъжете е да се разбере как работи и как да се лекува. Продължете да четете, за да научите причините за изтъняването на косата при мъжете и какво можете да направите по въпроса.

Най-честият вид мъжка косопад: Андрогенна алопеция

Най-често срещаният тип мъжка загуба на коса се нарича андрогенна алопеция, известна още като мъжка плешивост. Това се случва, когато мъжете имат наследствена чувствителност към дихидротестостерон (DHT) , андрогенен хормон.

При повечето мъже около 5% от тестостерона се превръща в DHT от ензим, наречен 5-алфа редуктаза. Въпреки това, за мъже с чувствителност към DHT, DHT действа като токсин върху космените фоликули по линията на косата и короната. Това инхибира способността на фоликулите да абсорбират витамини, минерали и ключови хранителни вещества, което води до миниатюризиране на космените фоликули и скъсяване на фазата на растеж (анаген) на цикъла на растеж на косата. Космите фоликули в близост до ушите и в задната част на главата са по-малко засегнати от DHT, така че един от симптомите на косопад при мъжете е подковообразният модел на косопад около темето.

Освен това, изследователи от Университета на Пенсилвания идентифицират необичайно количество липид, наречен простагландин D2, в плешивия скалп на мъже страдащи от мъжки модел на плешивост. Това откритие не е довело непременно до разработването на нови лекарства за оплешивяване при мъжете, но намеква, че андрогенната алопеция може да има причини, различни от чувствителността към DHT.

Друг интересен, но малко разбран факт за мъжката загуба на коса е, че DHT-чувствителните космени фоликули трябва да бъдат изложени на DHT за продължителен период от време, преди процесът на миниатюризация да завърши.

Други причини за косопад при мъжете

Въпреки че оплешивяването по мъжки тип (андрогенна алопеция) е сериозен и често постоянен вид мъжка загуба на коса, някои видове мъжки косопад са временни. При първите признаци на изтъняване, опадане или стареене на косата, обърнете внимание на основните фактори на околната среда и здравето. Вземете навременни действия, за да предотвратите този вид косопад.

Стрес

Стресът може да накара надбъбречната жлеза да произвежда повече адреналин, което може да повиши нивата на тестостерон и DHT. За някои мъже ежедневният стрес може да се превърне в порочен кръг: стресът засяга цикъла на растеж на косата, което от своя страна причинява повече стрес и влошава косопада.

Медикаменти или болест

Редица лекарства, отпускани с рецепта, могат да причинят загуба на коса, както и сериозни заболявания. Преди да започнете каквото и да е лечение за косопад, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите основните медицински причини за загубата на коса.

Диета

Диета, богата на протеини, витамини и минерали, е ключът към здравия растеж на косата. Космените фоликули са несъществени тъкани в тялото и затова често са сред последните тъкани, които получават хранителни вещества от храните, които консомирате. Ако се съмнявате, че получавате достатъчно витамин С, цинк и други хранителни вещества в диетата си, помислете за приемането на клинично изследвани добавки за растеж на косата Viviscal Man  за подхранване на изтъняващата коса и за намаляване на по-нататъшния косопад.*

Пушенето

Доказано е, че пушенето на цигари влияе върху растежа на косата. Пушенето може да доведе до лошо кръвообращение, което инхибира притока на кръв към космените фоликули на скалпа. Това може да повлияе на способността на фоликулите да абсорбират ключови хранителни вещества и да останат жизнени и здрави.

Как да предотвратим косопад при мъжете

При мъжки косопад превенцията е ключова. Въпреки че не можете да контролирате генетиката си, можете да контролирате някои други рискови фактори за загуба на коса при мъжете със следните стъпки:

  • Намерете начини за управление на стреса.  Твърде много стрес може да повиши нивата на тестостерон и DHT, което води до преждевременно оплешивяване.
  • Откажете пушенето. Пушенето води до всякакви здравословни проблеми, а също така може да насърчи загубата на коса при мъжете.
  • Подържайте здравословна диета с много протеини и листни зеленчуци. Приемането на добавка за растеж на косата  за мъже като Viviscal Man също ще гарантира, че получавате правилните витамини и минерали за насърчаване на растежа на съществуващата коса.*

Решения и лечения за косопад за мъже

Тъй като загубата на коса при мъжете е прогресивна, разумно е да предприемете действия веднага щом забележите изтъняване на слепоочията или темето. Ето какво можете да направите, за да забавите или спрете косопада при мъжете.

Поддържайте чисти косата и скалпа си

Здравият скалп създава подходящата среда за здрав растеж на косата. Най-подходящите шампоани за оплешивяващи мъже са тези, които са достатъчно нежни за ежедневна употреба. Изтърквайте добре скалпа, за да го ексфолирате , за да премахнете мръсотията, остатъците и себума, което ще позволи да поддържате здрав скалп.

За да направите загубата на коса при мъжете по-малко забележима, опитайте серум за сгъстяване или уплътняване на косата за мъже, който също може да помогне за поддържане на здрав скалп. Опитайте такъв, съдържащ естествено извлечени съставки, които правят косата да изглежда по-гъста, като Viviscal Gorgeous Growth Densifying Elixir .

Добрият масаж на скалпа може също да помогне за насърчаване на здравословния растеж на косата чрез увеличаване на притока на кръв към скалпа. Опитайте петминутен масаж на скалпа всяка сутрин, за да ободрите скалпа и да създадете оптимална среда за здрав растеж на косата.

Минимизирайте стилизирането

Когато търсите начин да намалите падането на косата при мъжете, имайте предвид, че по-малко е повече, когато оформяте косата си.  Намалете количеството стилизиращи продукти, които използвате. Колкото по-малко сресвате или оформяте косата си, толкова по-малко щети ще причините и косата ви ще изглежда по-гъста.

Вместо това се обърнете към вашия стилист за нови решения. Опитайте късо подстригана прическа, която е по-дълга отгоре и по-къса отстрани, за да отвлечете погледа от оредялата си коса.

Хранене

При първите признаци на изтъняване около слепоочията предприемете незабавно действия за подхранване на оредялата коса с комбинация от витамини, минерали и морски протеини. Когато в диетата ни липсват правилните хранителни вещества, изтъняването на косата и чупливи нокти са сред първите резултати. Косата и ноктите се считат за несъществени части на тялото и така обикновено получават хранителни вещества последни. Клинично изследвана добавка за растеж на косата  за мъже доставя правилната комбинация от хранителни вещества на космения фоликул за борба с тези ефекти и насърчава по-дебела и плътна коса.

Лекарства и други медицински мерки

В краен случай има, разбира се, локални лекарства с миноксидил или операция за възстановяване на косата. Въпреки това, някои проучвания показват, че лечението с миноксидил може да не е толкова ефективно в дългосрочен план и 2% разтвор на миноксидил за локално приложение значително възстановява косата само при около една трета от мъжете, които го приемат. Освен това, въпреки че миноксидилът възстановява косата, това е дългосрочен ангажимент. Когато спрете да приемате миноксидил, косата, която е пораснала, ще падне отново.

Операцията по трансплантация на коса е решение за постоянен растеж на косата. Но е скъпа, травматична и, както при всяка операция, има риск от усложнения. Ако тръгнете по пътя на операцията, най-добре е да намерите  първокласен хирург, за да постигнете най-трайните и естествено изглеждащи резултати.

Дори ако загубата на коса по мъжки модел е наследствена във вашето семейство, не е задължително да загубите цялата си коса. Като следвате рутина за здрава коса и допълвате диетата си, можете да помогнете да забавите или дори да спрете загубата на коса при мъжете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Добре дошли в света на красивата и здрава коса.

Създайте своя профил в нашият сайт днес и ще получите  купон за 10% отстъпка на регистрираният от Вас имейл.