Language
Валута

Отстъпващата линия на косата- всичко за проблема.

Отстъпваща линия на косата обикновено се асоцерира с мъжките модели на оплешивяване, но истината е че проблема засяга и голяма част от дамите.

 Отстъпващата линия на косата  се появява, когато предните космени фоликули се миниатюризират (или изтъняват) и в крайна сметка стават неактивни до степен, че линията на косата се отдалечава от лицето .

Количеството на космените фоликули около линията на косата и формата на самата линия на косата са в пряка зависимост от генетичния ни състав. Отстъпващите линии на косата могат да се определят като промени в плътността на косата около лицето, без това да се бърка с къси или накъсани косми около линията на косата.

Най-видимият знак е когато повече кожа се показва на фронталната част на скала (т.е. онова място, където челото ви се среща с скалпа). Когато имате тази намалена плътност на косата, това може да даде и вид на по-високо чело.

Но въпреки че отдалечаващите се линии на косата са сравнително лесни за идентифициране,  все пак е добра идея да се направи биопсия на скалпа, тъй като професионалният поглед отблизо на космените фоликули ще ви даде по-добро разбиране с какъв тип изтъняваща коса сте се сблъскали. Понякога изследването на кръвта също може да помогне да се определи дали има хормонален проблем или косопадът е свързан с някакво друго медицинско състояние.

Каква е разликата между отдръпването и изтъняването на косата?

Отговорът на този въпрос е доста ясен.  Всичко се свежда до намаляване на космените влакна спрямо действителните космени фоликули . При изтъняващата линия на косата се наблюдава намаляване на космените влакна във всеки космен фоликул, което видимо води до  по-малка плътност на косата. Докато  отдалечаването на линията на косата е резултат на намаляване на действителните космени фоликули, които стават латентни и умират, което води до по-висока линия на косата като челото става по- видимо.  Докато изтъняването може да се появи дифузно около целия скалп, отстъпващата линия на косата обикновено се отнася до намалена плътност на косата, засягаща главно челната част на скалпа и слепоочията.

Какво причинява отдръпване на линията на косата?

Има немалко фактори, които могат да причинят отдръпване на линиите на косата при жените. „Изтъняването по линията на косата или слепоочията  би могло да е резултат от тракционна алопеция, прекомерно стилизиране, генетична загуба на коса, лоша диета или фронтално фиброзиране ,

Важно е да се отбележи, че намаляващите линии на косата не са причинени от телогенов ефлувиум , известен още като косопад, предизвикан от стресови събития ), както и някои лекарства и медицински състояния (включително анорексия, нарушения на щитовидната, дефицит на желязо и др.). При телогенния косопад космите падат по цялата глава по доста агресивен начин, така че той не се разглежда, като отстъпваща линия на косата. При генетична загуба на коса обаче, плътността бавно намалява,  при много модели изглежда като отстъпваща линия на косата.

Може ли отдалечаваща се линия на косата да се възтанови отново?

Това наистина зависи най-вече от причината, но в някои случаи е обсолютно възможно.  Най-добрият шанс за възстановяване на косата е с ранна профилактика. Колкото по-дълго не взимате мерки, толкова по-малка е вероятността да възстановите косата си. Често, когато се започва лечение на отстъпваща линия на косата,  целта е да се предотврати влошаване , но в много случай се наблюдава и нов растеж и възстановяване.

Всичко наистина зависи дали фоликулът е в латентно състояние или не. Ако има спящ фоликул с кръвен поток, има голяма вероятност линията на косата да се подобри и да се върнат повече косми. Но ако фоликулът вече е мъртъв, няма начин да се съживи отново и в този случай загубата на коса е необратима.

Как се лекува отстъпващата линия на косата?

Много експерти предпочитат да използват многостранен подход, когато става въпрос за лечение на отстъпваща линия на косата – и това включва фокусиране върху последователността и поддръжката, ако искате да видите реални и трайни резултати.

Лечение с медикаменти и терапии. – Настоящите, одобрени от FDA (Американската Агенция за Лекарствата), възможности за лечение  са ограничени до локален Миноксидил (за мъже и жени), орален Финастерид (само за мъже) и ниско ниво на светлинна терапия (мъже и жени). За съжаление, всички терапии са ограничени от тяхната непълна ефикасност и риск от рецидив след прекратяване. Наред с това, приема на медикаментите би могъл да е свързан със сериозен профил от странични ефекти. По-инвазивните процедури за възстановяване на косата включват – операция за трансплантация на коса или инжекции с богата на тромбоцити плазма, които са скъпи, отнемат много време, изискват множество сесии на лечение и могат да бъдат доста травматични.

Лечение с Нутрицевтици. Тук от първостепенно значение е да заложите на добавки, които са клинично доказани, факт е че 99% от предлаганите продукти за възстановяване на косата, нямат или имат пренебрежимо малък ефект върху проблема с отстъпващата линия на косата . Най-използвания от експертите и клинично доказан нутрацевтик е формулата  Viviscal  . Основната активна съставка на Viviscal е комплекс от морски протеини, включващ компоненти на извънклетъчната матрица от хрущял на акула и морски мекотели, защитен от множество патенти под името AminoMar C™. Именно това революционно съединение показва в множество клинични изследвания, че ефективно предотвратява минимизирането и колапса на космените фоликули,  което безспорно е най-важният и ключов аргумент за справяне с проблема. Създадена преди повече от четвърт век, тази съставка и до днес остава, вероятно, едно от най-значимите научни открития в борбата с загубата на коса.

Напиши Коментар