Language
Валута

Косопад в следствие на Телогенен ефлувиум (ТЕ)

 За нормален косопад може да се приеме отделянето на 100 дори до 150  косъма на ден. Но ако забелязвате повече паднали косми върху вашата четка или сифона в банята, може да имате телогенен ефлувиум (ТЕ). Телогенният косопад се случва, когато внезапна физическа или стресова травма, като тежка операция и раждане  „шокира“ космените фоликули, което води до увеличено отделяне на косми, няколко месеца след събитието. Според Американската асоциация за косопад телогенният ефлувиум е вторият най-често срещан тип косопад, който дерматолозите наблюдават при жените и мъжете.  Загубата на коса в резултат на ТЕ стана особено актуална в светлината на на огромният обем данните че пациенти, които са имали корона вирус COVID-19 преди два до три месеца, сега изпитват силен косопад. Експертите смятат че загубата на коса след COVID-19 вероятно не е причинена от вируса, атакуващ директно космените фоликули,  а че е резултат на телогеннен ефлувиум като реакция на физиологичния и емоционален стрес, причинен от корона вируса.

Научете какви други събития или състояния могат да причинят телогенен ефлувиум. Вижте възможностите за лечение и какво можете да направите, за да възстановите косата си след загуба, включително и с клинично доказани продукти за растеж на косата като Viviscal   .

Какво всъщност представлява телогеният ефлувиум ?

Телогенният ефлувиум влияе пряко върху фазите на цикъла на растеж на косата. Цикълът на косата има четири фази:

 1. Анагенната или „нарастваща“ фаза, която продължава между 2 и 7 години
 2. Фазата на катаген или „регресия“, която продължава 10 дни
 3. Фазата на телоген или „почивка“, която продължава около 3 месеца
 4. Екзогенната или „фаза на отделяне“

Здравият скалп на човека обикновено подържа 80-90% от космените фоликули в анагенната фаза и само 10-20% във фазата на телоген.

В случаите на типичен телогенен ефлувиум, стресиращо външно събитие шокира тялото, изтласквайки значително по-голямо количество космени фоликули от анагенната фаза към телогенната фаза. След това, когато космените фоликули достигнат екзогенната фаза, настъпва забележимо отделяне на коса.

Телогенният косопад води до цялостно изтъняване на косата, а не само към отстъпваща линия на косата. Изтъняването може да не е равномерно. По този начин може да имате петна с по-значителна загуба на коса. Забележимото изтъняване на косата в горната част на главата е често срещан симптом. Хората с телогенен ефлувиум никога не губят цялата си коса, но изтъняването на косата може да бъде значително и забележимо.

широка част черна коса жена телоген ефлувиум косопад viviscal коса блог

Видове телогенен ефлувиум

Причини  класически телогенов ефлувиум може да са:

 • Кратки периоди на интензивен стрес и безпокойство
 • Болест вкл. и корона вирус Covid-19
 • Физическа травма, като преживяване на автомобилна катастрофа или претърпяна операция
 • Значителни хормонални промени, като например след раждане
 • Бърза загуба на тегло, независимо дали чрез строга диета или бариатрична хирургия

Загубата на коса от телогенен ефлувиум не настъпва веднага след травматично събитие. Вместо това косопада обикновено става забележим един или два месеца след шока.  Този тип телогенен  косопад обикновено трае около шест месеца. И повечето хора могат да възстановят пълната си плътност на косата около една година след началото.

Въпреки това, понякога телогенният косопад може да бъде по-устойчив. Например космените фоликули могат да влязат във фаза на покой с нормална скорост, но да останат в покой по-дълго от обикновено, забавяйки навлизането във фазата на растеж. В този случай косата бавно ще изтънява.

При друг вид телогенен ефлувиум космените фоликули имат съкратени цикли на растеж. В резултат на това космените фоликули произвеждат къси, тънки косми и остават във фаза на растеж за много по-кратки периоди. По-постоянните случаи на телогенен ефлувиум могат да бъдат резултат от по-дългосрочни или по-сериозни физически травми или събития, включително:

 • Хронично заболяване
 • Хроничен стрес
 • Хроничен дефицит на витамини, като анемия

Постоянните случаи на телогенен ефлувиум могат да бъдат по-трудни за лечение и възстановяването може да отнеме повече време. Но е възможно пълно възстановяване.

Как се лекува телогенен ефлувиум

Има много различни фактори, които могат да причинят косопад, включително странични ефекти от лекарства, хроничен хормонален дисбаланс или други критични състояния. И така, първата стъпка при лечението на телогенен ефлувиум е да получите потвърждение от Вашия лекар, дали всъщност имате ТЕ или друго хронично състояние, което причинява изтъняване на косата. В случаите на класически телогенен ефлувиум, косата ви обикновено ще започне да расте отново в рамките на 6-12 месеца след края на стресиращото събитие.

Например, ако имате косопад няколко месеца след бариатрична хирургия, това може да се дължи на комбинация от фактори. Това може да бъде причинено от физическата травма на операцията или внезапното намаляване на нивата на хранителни вещества и калории във вашата диета след процедурата.

С течение на времето и с клинично доказани хранителни добавки, докато тялото ви се възстанови от операцията, растежът на косата ви трябва да започне да се нормализира.

Следвайте съветите по-долу, за да направите процеса на възстановяване на косата си възможно най-гладък.

Съвети за възстановяване на коса след телогенен ефлувиум

Каквато и да е причината за вашия телогенен ефлувиум, тези съвети ще ви помогнат да направите косата си по-плътна, блестяща и здрава.

Подобрете храненето си

Вашите космени фоликули изискват здравословен баланс на хранителни вещества като протеини, витамин С, желязо и цинк, за да растат по-дебели и по-силни косми. Затова се съсредоточете върху храненето с пълни протеини , здравословни мазнини и много плодове и зеленчуци.

Освен това специалистите препоръчат добавките Viviscal за растеж на косата  , които съдържат оптималните количества витамини и минерали за подхранване на здрави космени фоликули. Това ще гарантира, че осигурявате адекватно хранене в подкрепа на растежа на косата  след телогенен ефлувиум.

Починете си от стайлинга

Сешоарите, машите и пресите затоплят косъма прекомерно. Силната топлина може да компрометира и да увреди защитния слой на кутикулата на косъма. Това води до счупване.

Докато възстановявате косата си след телогенен ефлувиум, защитете съществуващата си коса, като си починете от топлинния стаилинг. Вместо това използвайте Viviscal Gorgeous Growth Densifying Elixir върху влажна коса и оставете да изсъхне на въздух. Съставките в това доказано лечение правят косата да изглежда по-плътна и здрава, без да се уврежда от топлинното стилизиране.

мокра коса кърпа сух шампоан душ баня жена телоген ефлувиум косопад вивискална коса блог

Избягвайте прекомерната обработка

По същия начин обработката на косата с избелващи средства, боя или къдрене също може да бъде причина за увреждане на съществуващата ви коса. Приемете естествения си цвят и текстура по време на процеса на ново израстване, за да избегнете повреди и да възвърнете по-бързо пълната  плътност на косата.

Напиши Коментар