Language
Валута

Ваксина срещу Корона вируса (COVID-19) при пациенти с Алопеция (косопад)

Разпространението на ваксината срещу COVID-19 е в ход и заедно с това възникват въпроси от много потребители относно безопасността на ваксината за хора с алопеция ареата. Известният канадски дерматолог и специалист по косопад д-р Джефри Донован ,  обобщава какво знаят специалистите в момента за COVID-19 и алопеция ареата.

В: Тъй като алопеция ареата е автоимунно заболяване, има ли основание да се смята, че хората с АА могат да имат малко по-силна имунна система – като по този начин притежават повишена защита срещу вируса?

О: Не, в момента нямаме тези данни. В момента няма доказателства, които да сочат, че пациентите с алопеция ареата ще имат по-голяма защита срещу вируса. 

В: Колко безопасна и ефективна е ваксината срещу COVID-19 за човек с алопеция ареата?

О: Все още не знаем точния отговор, тъй като ваксината COVID 19 никога не е била официално проучвана при пациенти с алопеция ареата. Това, което знаем е, че пациентите с алопеция ареата могат да получат COVID 19 и ако получат COVID 19, те могат или да са асимптоматични с инфекцията, да се разболеят леко или да се разболеят тежко и дори да умрат. Тази информация имаме ние.

Що се отнася до информацията, свързана с ваксината при пациенти с алопеция ареата, все още не знаем всички отговори. В ход са проучвания за по-подробно изучаване на този вид въпроси при пациенти с автоимунни заболявания. В момента нямаме информация. Това не означава, че пациентите с алопеция ареата не трябва да обсъждат възможността да получат ваксината със своите лекари, когато дойде редът им. Това просто означава, че има някои неизвестни, за които трябва да са наясно. За повечето пациенти с алопеция ареата ползите от ваксинирането значително надвишават всички рискове.

Това, което имаме в момента, са 2 доста добри клинични изпитвания, за да се изследват резултатите. Едното се провежда от компанията Pfizer, а другият – от компания, наречена Модерна и затова те се наричат ​​съответно „изпитания на Pfizer“ и „Moderna“.

В изпитанието на Pfizer имаше 43 548 участници, които са получили или плацебо ваксина, или истинската ваксина. Имаше 8 случая на COVID 19 при субектите от клиничното изпитване, които са получили истинската ваксина срещу COVID 19, и 162 случая при тези, които са назначени да получат плацебо ваксината. Това се равнява на 95% защита. Проучването Moderna включва повече от 30 000 американски участници, включително 7000 на възраст над 65 години и 5000 под 65 години с високорискови хронични заболявания. Има 90 случая на COVID 19, наблюдавани в групата на плацебо, а пет са съобщени във ваксина групата – подобна степен на защита.

Важно е всички да са наясно, че няма пациенти с алопеция ареата, които са били официално изследвани в тези проучвания. Тези първоначални клинични проучвания изключват определени групи пациенти – включително тези с автоимунни заболявания. Така че не знаем точния отговор.

Ваксините Pfizer и Moderna са специални видове ваксини, известни като „иРНК ваксини“. тРНК ваксините не са били одобрени за употреба преди това при хора, така че за първи път се използват. Широко разпространено е мнението, че употребата на иРНК COVID 19 ваксини за пациенти с алопеция ареата ще доведе до подобна ефективност (т.е. ще получи висока степен на защита след ваксинация) и ще има подобна безопасност като тези, които нямат алопеция ареата. Тези формални проучвания обаче трябва да се направят. Все още никой не е правил тези изследвания, така че това е предположение.

Всеки човек с алопеция ареата  трябва да прегледа рисковете и ползите със своите лекари както и какво е известно за рисковете и ползите по време на ваксинацията.

Съветите, които лекарите дават в началото на 2021 г., ще бъде различени от този в средата на 2021 г., тъй като ще имаме много повече налични данни с течение на времето. В моята практика имам много пациенти, които имат алопеция ареата и вече получават ваксините. Въпреки че наблюдавам дали има някакви притеснения, големите проучвания също ще дадат повече информация, като  проследят много голям брой пациенти. Информацията, с която разполагаме сега, е ограничена, но тя ще се увеличава значително с всяка изминала седмица. В момента няма причина да се вярва, че опасенията за безопасност са по-различни за пациентите с алопеция ареата. Но отново, това се нуждае от проучване. Трябва да определим дали пациентите с алопеция ареата, които са постигнали растеж на косата с лечение, ще получат някакъв вид „изблик“ на косопад след ваксинация. 

В: Трябва ли човек да спре да приема имуносупресивно лекарство, докато случаите на COVID-19 намалят?

О: Всеки пациент трябва да прегледа индивидуалната си ситуация със своя лекар. Въпреки това, за повечето пациенти спирането на имуносупресивно лекарство не е препоръчителният начин на действие по време на пандемията. През повечето време пациентите ще бъдат посъветвани да продължат лечението. 

Ползи срещу риск за пациенти с автоимунно заболяване

В идеална „хипотетична“ ситуация ползите от ваксинацията са много високи, а рисковете от ваксинация са много ниски или нулеви. Предизвикателството за хората с автоимунно заболяване е, че те все още нямат налични данни, за да формулират собственото си мнение за възприемания риск.

В настоящия момент знаем, че рискът от ваксинация за пациентите не е нулев, но все пак е много нисък. За пациенти с автоимунно заболяване не знаем дали рискът е „много, много, много нисък“ ИЛИ „много нисък“ спрямо огромните ползи, които ваксината може да донесе. 

В идеална или перфектна ситуация ваксината има голяма полза и няма риск. В реалния свят ваксините крият малки рискове, но рисковете обикновено са много малки в сравнение с потенциалните ползи. Всеки пациент трябва да прецени как възприема ползата и рисковете за всяко лечение. За ваксините с COVID mRNA степента на риска е доста ниска за повечето хора с автоимунни състояния на косопад в сравнение с ползите от предотвратяването или намаляването на заболяването с ваксината. Това, което все още не е ясно, е дали различните автоимунни заболявания имат и различен риск при ваксинация.

При всички случай, независимо дали пациентите ще изберат да се ваксинират или не, правилният вид лечение е важен за ефективната борба с алопецията,  Viviscal е най-продаваната програма в света за растеж на косата, използвана от милиони потребители страдащи от различни форми на алопеция вкл. и алопеция ареата. Тази добавка е резултат от 25-годишни изследвания и се препоръчва от световни медии, известни личности, лекари и топ фризьори по целия свят. Всъщност ефектите и ефективността на това лечение се основават на 10 рецензирани клинични проучвания.

Напиши Коментар