Language
Валута

Косопад след корона вирус (COVID-19)

Може ли Корона вируса COVID-19 да е причина  да загубите косата си? Дерматолозите съобщават, че пациенти, които са имали COVID-19 преди два до три месеца, сега изпитват силен косопад. Загубата на коса в резултат на корона вируса COVID-19 попадна в заглавията, когато американската актрисата Алиса Милано публикува в Туитър видео, показващо как косата й пада, докато я реши. Тя каза, че проблема с косопада се е появил след поставена диагноза  COVID-19.

 „Просто исках да ви покажа количеството коса, което пада от главата ми в резултат на COVID“, каза актрисата и активист, молейки своите последователи да „моля, вземете това на сериозно“

Може да не очаквате връзка между COVID-19 и косопада – защото коронавирусът в крайна сметка причинява респираторно заболяване. Но повечето пациенти преминали през инфекцията забелязват, че косата им пада по време на периода на възстановяване. Загубата на коса след COVID-19 вероятно не е причинена от вируса, атакуващ директно космените фоликули, казват лекарите. Вместо това те смятат, че това най-вероятно е реакция на физиологичния и емоционален стрес, причинен от болестта.

Всъщност д-р Естер Фрийман, която ръководи Дерматологичния регистър на COVID-19 , база данни за дерматологични прояви на COVID-19, която съдържа 1000 случая от 38 държави, каза, че все повече хора, които се възстановяват от коронавируса, докладват за загуба на коса вследствие на заболяването.

Тази загуба на коса не е изненада за експерта по инфекциозни болести , д-р Амеш А. Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс в Мериленд, и се дължи на механизъм, наречен Телогенен ефлувиум (ТЕ).

„Всеки път, когато има шок за организма, той може да постави косата във фаза на отделяне“, казва д-р Шошана Мармон, клиничен асистент по дерматология и директор на клинични изследвания в катедрата по дерматология в Нюйоркския медицински колеж. Техническото наименование на състоянието е телогенен ефлувиум. Обикновено се решава самостоятелно около шест до девет месеца след началото му, каза Мармон.

Доктора по медицина Лорън Плох, сертифициран дерматолог в Аугуста, Джорджия, и Айкен, Южна Каролина, заяви, че косопадът е често срещан при пациенти след други стресови събития като тежка операция и раждане. Както при COVID, той обикновено се появява няколко месеца след подбудителното събитие.

„Причината това да се случи е, че телата ни, когато са подложени на стрес, отделят ресурси за функции, които са физиологично по-важни“, каза Плох. „Вашето тяло е съсредоточено върху лечението и възстановяването си, а не върху растежа на косата.“ В най-тежките случаи пациентите губят до една трета от косата си, каза Плох.

Какво можем да направим за да възстановим косата?

Независимо дали загубата на коса е причинена от инфекция с COVID-19 или стресът в живота е над нормите, лекарите казват, че има неща, които можете да направите, за да предпазите косата си от падане. 

„Три до четири месеца след прекаран COVID 19, виждам значителна загуба на коса“, каза известният дерматолог д-р Елизабет Хушманд от Далас.

 Тя казва, че само няколко продукта, като Viviscal и ключовата съставка на Rogaine, са клинично доказани, че могат да възобновят растежа на косата. Д-р Хушманд предупреждава, че при внезапно нарастване на търсенето на чудотворни продукти, потребителите трябва да се пазят от неверни твърдения към различни продукти.

 „Ако има някакви претенции за шампоан или друго локално средство, не забравяйте, че те просто  кореспондират само с повърхността на скалпа. Те не проникват вътре в скалпа. Тези продукти не работят„, каза тя.

 Добрата новина е, че този вид косопад е временен и д-р Хушманд казва, че повечето пациенти могат да очакват нормалният растеж на косата може се възстанови в рамките на шест до девет месеца.

Напиши Коментар