Language
Валута

Менопауза, косопад и хормонозаместителна терапия (ХЗТ).

Менопаузата е естествена фаза от живота на всяка жена. За съжаление за много жени обаче, менопаузата има много симптоми причиняващи значителен дискомфорт като горещи вълни, честа промяна в настроението, намалено либидо, сърцебиене и дори значителна загуба на коса. За щастие има доказателства, че ХЗТ известна като хормоно-заместващата терапия, може да помогне да се спре и дори да се обърне хормоналната загуба на коса при някои жени. От друга страна, много жени имат напълно противоположно преживяване и вместо това, като резултат на ХЗТ страдат от  косопад!

Какво е хормоно-заместващата терапия ХЗТ?

По време на менопаузата хормоналните нива на жената започват да се променят. Производството на естроген и прогестерон намалява, докато нивата на тестостерон се повишават. Тези промени в хормоните водят до дисбаланс, който причинява всички онези неприятни симптоми, обикновено свързани с менопаузата като горещи вълни, промени в настроението и хормонална загуба на коса.

ХЗТ има за цел да облекчи дискомфортните симптоми на менопаузата чрез балансиране на нивата на хормоните, било чрез поглъщане на синтетични или биоидентични хормони. ХЗ терапията може да бъде под формата на хапчета, пластири или кремове, които се втриват върху кожата.

ХЗТ обаче съвсем не е без странични ефекти. Важно условие е, ако сте се насочили към ХЗТ, първо да говорете с Вашия лекар, за да разберете дали това лечение е подходящо за Вас и как всъщност би Ви се отразило .

Връзката между ХЗТ и растежа на косата

Естрогенът е свързан с растежа на косата. Ето защо при много бременни жени се наблюдава по-дебела, по-бързо растяща коса – високите им нива на естроген създават условия за свръх производство на космените им фоликули.

И така, може ли хормоналната загуба на коса да се „обърне“ с ХЗТ? В някои случаи да. Приемайки повече естрогенни хормони, някои жени в менопауза могат да спрат и дори да обърнат хода на хормоналния косопад.

Възобновяването на косата от ХЗТ е възможно и при жени с транс андрогенетична алопеция (известни иначе като плешивост при мъже или жени). Това е така, защото андрогенетичната алопеция се причинява от мъжки хормон, наречен DHT, който е производно на тестостерона.  Подлагайки се на ХЗТ жените започват да произвеждат по-малко DHT и в някои случаи това води до подобрение в растежа на косата.

Косопад при ХЗТ

За съжаление не всички жени, които приемат ХЗТ при косопад в следствие на  менопауза, изпитват повторно израстване на косата . Всъщност за някои жени,  ХЗТ дори засилва косопада. Ако изпитвате засилен косопад по време на ХЗТ е необходимо да говорите с Вашия лекар за да бъдат вети адекватни мерки за предотвратяване на по нататъшната загуба на коса .

Как да се справим с хормоналната загуба на коса

Въпреки че ХЗТ може да помогне за възстановяването на косата, тя идва с някои доста сериозни странични ефекти. Добрата новина? Има клинично-доказана терапия 100% свободна от лекарства, която е в състояние да възстанови косата до пълно здраве без ХЗТ. Хранителните добавки Вивискал са показали изключителен потенциал по отношение на хормоналната загуба на коса в 10 публикувани клинични изследвания.  Водещи световни дерматолози и пластични хирурзи отдавна препоръчват цялостните програми Viviscal за растежа на косата на жени които, губят косата си в следствие на хормоналните промени настъпващи при менопаузата.

Докато терапевтичните подходи покажат резултат трябва да се отчита и отрицателното психосоциално въздействие на косопада. Ето защо е добре да бъдат взети и непосредствени мерки, за да бъдат избегнати психологически ефекти, включително ниско самочувствие, ниска увереност и отрицателно влияние върху социалните взаимодействия.

Прост, но изключително ефективен начин, по който можете да прикриете хормоналната загуба на коса, без да се обръщате към ХЗТ са Кратиновите влакна за изграждане на коса Toppik TM !

Toppik TM Hair Hair Fibers са първокласни, естествено получени кератинови фибри, които са идентични с човешката коса. Тези влакна имат естествен електромагнитен заряд, който им позволява да се „придържат“ към съществуващата ви коса, като незабавно създават вид на по-дебела и пълна коса. Те работят както за жени, така и за мъже, както и за всички видове коса и текстури.

Най-добрата част? Кератиновите фибри Топик са устойчиви на вятър, дъжд и изпотяване, така че не е нужно да пропускате тренировки или да се притеснявате, че ще вали. Ето защо те са най-продаваното решение * за жени и мъже, които търсят незабавна трансформация на фината или оредяваща коса!

Напиши Коментар