Кои са основните причини за косопад?

Има много фактори, които влияят на здравия растеж на косата. Те обхващат широк спектър от емоционални състояния и начин на живот, които могат да попречат на тялото ефективно да абсорбира основните хранителни вещества, от които се нуждае, за да поддържа здрава коса.

Косопад при жени

 Хормонални промени: Хормоналните промени, свързани с менопаузата, могат да повлияят на цикъла на растеж на здравата коса . Въпреки че този страничен ефект в менопауза е сравнително рядък, известно е, че се проявява в някои случаи. Известно е, че други хормонални промени в тялото влияят на изтъняването и загубата на коса при някои жени. Жените могат да изпитат проблеми с косата си поради хормонален дисбаланс и повишена чувствителност към мъжките хормони, намиращи се естествено в женските тела.

След бременност: Бременността, докато е красив и естествен процес, може да бъде стресиращо събитие за женското тяло. Следователно е обичайно за жените да изпитват изтъняване на косата или дори получат плешиви петна след раждането, тъй като нивата на хормоните им се нормализират. Това обаче обикновено е временно състояние и би трябвало да отшуми с времето.

Контрацепция: Медикаментите са  най-често срещаната форма на контрацепция за жени. Те съдържат смес от прогестин и естроген, които от време на време могат да повлияят на здравия растеж на косата особено при тези, които имат наследствена история на косопад

За мъже и жени

Възраст: В нашите 20 и 30 години обикновено имаме 615 космени фоликула на квадратен сантиметър. Броят пада до 485 към момента, когато навършим 50, и до 435 до 80-годишна възраст. Всяка коса също така става по-тънка, като по този начин намалява обема си.

Стрес: На фона на ежедневния стрес, надбъбречната жлеза произвежда повече адреналин, което може да доведе до увеличаване на производството на тестостерон и дихидротестостерон (DHT). Ако нямате достатъчно други хормони, които да балансират, това може да доведе до състояние в което косата да не е толкова здрава, колкото трябва да бъде.

При много хора, ежедневният стрес може да повлияе на състоянието на косата им и това може да се превърне в порочен кръг: стресът влияе на цикъла на косата и въздействието на това може да причини повече стрес за индивида.

Лоша диета: Диета, богата на протеини, витамини и минерали, е от съществено значение за здравия растеж на косата и косата. Косменият фоликул е несъществена тъкан и следователно е една от последните тъкани, които получават хранителни вещества. Следователно, всички дългосрочни дефицити могат да доведат до преждевременна загуба на коса.

Прекомерно стилизиране: Прекомерната употреба на аерозолни спрейове, бои за коса, маши или преси, може да доведе до увреждане на косата в дългосрочен план. Мъжете и жените, които установяват, че до скоро здравата им коса е засегната, би трябвало да преразгледат продуктите, които използват върху косата и скалпа си, да обмислят приема на хранителни добавки и да потърсят по-здравословни методи за стилизиране.

Тютюнопушене: Пушенето може да повлияе на здравия растеж на косата. Доказано е, че пушенето на цигари причинява лоша циркулация, което може да повлияе на количеството на притока на кръв, достъпно за космените фоликули на скалпа.

Изтъняването на косата засяга приблизително 21 милиона жени само в САЩ . Прекомерният косопад и  изтъняването могат да бъдат причинени от широк спектър от фактори и колкото по-рано се реши проблемът, толкова по-скоро ще възстановите нормалния растеж на косата.  Ако смятате, че изпитвате необичайно голямо количество косопад или косата ви е станала скучна и безжизнена, помислете какви фактори могат да повлияят на здравето на косата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Добре дошли в света на красивата и здрава коса.

Създайте своя профил в нашият сайт днес и ще получите  купон за 10% отстъпка на регистрираният от Вас имейл.